Principio opeknelo. A to do-slo-va. Kreatívnu ceruzku zobrala do rúk Miška, skvelá dizajnérka a ilustrátorka. Nočný tvor najmä cez víkendy, kedy jej ticho noci pomáha tvoriť. Vášnivá bežkyna na „správnej nohe“ Vám povie, aké je to u nás dizajnovať so ženským citom a humorom každý deň.

Pri akom zadaní ti poskočí srdce najviac – branding, logo dizajn či web dizajn?

Hneď na úvod náročná otázka – kedže si vymenovala všetky veci, ktorým sa venujem najviac a najradšej 🙂 Branding a logo design idú ruka v ruke a webdesign ich v ideálnom prípade v rámci tvorby celkového brandu dopĺňa. Mám rada komplexné projekty, kde sa môžem “vyhrať” s celkovou identitou a myšlienkou – pretože na takýchto projektoch skvele vidieť ako designér premýšľa a ako sa vie chopiť problému.

„Design nie je len o tom ako to vyzerá ale aj ako to funguje“

Trocha designérske klišé, ale už od mala som rada kreslila, postupne som sa od tradičného kreslenia dostala k digital artu a odtiaľ práve k designu. Našla som sa v tom pretože práve design a grafika mi ponúka to čo som vždy hľadala – to spojenie, ktoré skvelo vystihol už Steve Jobs keď povedal, že design nie je len to ako to vyzerá, ale aj ako to funguje. Keď je niečo dômyselne pripravené, funkčné a napohľad krásne – to pre mňa znamená design. Baví ma aj to hľadanie spojení medzi príbuznými odbormi, s ktorými si  najmä nedesignéri môžu myslieť, že design úplne nesúvisí – ako je napr. psychológia.

Kreativita nám dovoluje robiť chyby, dizajn určuje ktoré z nich si máme zachovať. Učíš sa na vlastných chybách?

Stále sa učíme – a ja nie som výnimkou – niekedy to prináša vtipné momenty ( niekedy menej vtipné, keď na chybu príde až klient). Každý spraví fuck-upy a tak je to správne. Inak by sme sa nezlepšovali. Keď som začínala, najviac chýb som robila najmä pri príprave materiálov do tlače – CMYK, RGB, Pantone, orezové značky, spadávky, sadzba, rozmer, premýšľanie nad tým ako šetriť materiál, aký materiál použiť, akú farbu použiť na daný materiál a spôsob tlače.

Opúšťala som sa väčšinou už v prvej polovici, a to všetko je len pár pojmov, ktoré som musela pri tlačovinách spracovať. Najhoršie bolo, keď som si myslela, že som to všetko zvládla bez chyby, väčšinou sa presne v tej chvíli ozval tlačiar, že niečo v poriadku nie je. Ten pocit, keď sa pozriete v sitkome do kamery a poviete – F*** 🙂  http://gph.is/1ma0k7w

Na druhej strane máš progress –  keď si porovnáte svoju tvorbu hoci len pred pol rokom a teraz a ten rozdiel je viditeľný. Ešte viac sa teším z toho, že sa mám stále kam posúvať, a že sa postupne zlepšujem v tom čo ma baví najviac.

IMG_0076

Ako vyzerá 5 ročná evolúcia kreatívneho človeka?

Moje JA pred piatimi rokmi malo veľmi málo rokov, na to, aby ma počúvalo 😀 Ale povedala by som si asi to čo si hovorím aj teraz – robiť to čo človeka najviac baví a napĺňa je tá správna cesta, a aj keď neviem ešte “kam idem” je to v pohode – pokým idem. Našla by sa ešte jedna vec – menej frflať na bežecké tréningy – pretože mi to neskôr môže chýbať 😉

„Hackovať musí dnes vedieť každý v práci aj mimo, ak chce prežiť“

Najväčší hack pre mňa ako byť produktívna je udržiavať sa “busy” – pekne to opísal Tobias van Schneider v jednom zo svojich blogov. Podľa vlastných slov vytvára a vyhľadáva množstvo side projects – bočných projektov, ktoré ho udržujú busy – tak nevypadne z toho produktívneho flowu, vytvára si návyk stále niečo tvoriť, a tým pádom, pri reálnom projekte je pre neho oveľa jednoduchšie ho pripraviť a doručiť. Osvojila som si podobný prístup aj ja – to mi pomáha ostať produktívnou a kreatívnou.

Mimo designu sa hackujem behom, ktorému som sa venovala aj profesionálne. Taktiež sa venujem aj kresleniu, ilustrovaniu a písaniu. Píšem najmä články o designe, rada však robím aj rozhovory, kedže som dosť ukecaná.

Odporúčanie na dobrú knihu alebo film

Zo slovenskej tvorby to bola naposledy kniha .Support od Miša Trubana, na ktorej sa mi páčilo ako výstižne a ľudsky bola napísaná – zaujala ma však aj designom samozrejme.  Z globálnej tvorby – kniha The power of habit dá podľa mňa veľa ako designérom tak nedesignérom. A z filmov – film La La Land, ktorý žne úspechy vo svete si našiel čestné miesto aj medzi mojimi obľúbenými filmami. Takto skvelo vizuálne a príbehovo spracovaný film som už dlho nevidela.

A len tak medzi nami : kto je tá žena za identitou Progresívneho Slovenska?

Čo sa týka Progresívneho Slovenska vytvorila som im vizuálnu identitu, vrátane loga. Momentálne stále spolupracujeme a pomáham najmä s grafikou. Teším sa, že Slovensko a naša spoločnosť sa uberá týmto smerom a ja som toho súčasťou 🙂

IMG_0113