Keď sme v niečom dobrí, občas sa o nejaké to “ako na to” podelíme. Ak ti teda náhodou chýba idea, ako spojiť kecanie, jedenie, team-buildingovanie a produktívny brainstorm do jedného, uč sa od nás.

Presný čas a deň

Niežeby muselo byť všetko “nalinkované”, upresniť si však čas a deň, kedy sa oficiálne “Stand-upy” budú konať je hneď jeden malý krôčik úspechu. Zvyk je predsa železná košeľa či čo sa to hovorí a takto aspoň každý jeden poctivec bude vedieť, že v pondelky či piatky treba prísť na čas, lebo bude predsa “meet” (a.k.a raňajky zadarmo).

Musí ísť o viac ako len o prácu

Keď už máte presne určený deň, skúste sa s celým konceptom tak trošku pohrať. Pohrať znamená aj niečo iné, ako len vymyslieť plán, o akých projektoch bude reč. U nás to napríklad Slavka s Ludenom berú nadmieru zodpovedne a už deň pred samotným stand-upom vyprázdňujú regále v Kauflande, aby sme ráno mali čo “tlačiť”.

A tým nemyslím dokumenty a podklady či nejaké tie wire-framy, ale poriadne spišské párečky, zeleninku, bagetky a nejaký ten humus pre fajnšmekrov.

Ale, aby sme boli presní, príprava pozostáva z 3 nesmierne významných krokov:

  1. Jednoducho naplníme chladničku až povrch. Aby si každý našiel to svoje a necítil sa hladný a vynechaný až kým nenastane čas obeda. Aj preto treba Stand-upové nákupy brať nesmierne vážne. Len spokojný zamestnanec s plným bruškom totiž dokáže podať úctyhodný výkon.

ezgif-5-3af6f23801

  1. Zabezpečíme primerané množstvo kávy. Poriadnej, kvalitnej, v Guatemale zberanej (Slavočka chodí na služobky každý štvrtok). Správny Viking totiž potrebuje ranný prísun kofeínu, aby mohol dokonale brainstormovať.

ezgif-5-20b0ede7f4

  1. Každý si užije svoje presso, čerstvo zomleté a poriadne silné. Teda, v prípade, že niekto deň predtým poriadne odvápni kávovar a doleje vodu:P. Táto časť má ešte svoje nedostatky, no pre efektivitu Stand-upu je základným kameňom. Potom už len necháme Švola nech nám spraví vajíčka a hor sa na spoločné raňajky a debatenie.

ezgif-5-ca835d336c

Na čom sa pracuje

A tak nejak nenútene, popri dobrom jedle, začneme preberať vopred stanovené témy. Odporúčame začať popisom projektov, na ktorých práve ako tím pracujete. Ide hlavne o to, aby sa všetci v tíme dozvedeli, v akom štádiu sa jednotlivé práce nachádzajú, čo je ešte treba doladiť a aké úlohy nás čakajú v najbližších dňoch.

Stand-up je o nápadoch

Má ísť o konštruktívnu debatu. Viac hláv, viac rozumu. Pri jedle a dobrej káve sa najlepšie tvorí, tak nechajte myšlienky prúdiť. Vymieňajte názory, zbierajte nápady a pomáhajte si navzájom k lepšiemu výsledku.

Vikingovia v zásade predebatujú dizajn a copywriting nad vianočkou s kakaom a programátorské ťahy pri obloženej bagete. Hlavne nech sa každý vyjadrí  pritom si i trochu pochutná. Aj kritika je predsa na niečo dobrá a viac hláv dokáže na veľa vecí pozerať z rôznych uhlov. Snažte sa však neskákať z témy na tému a rozoberať skutočne len to, čo je v danej chvíli podstatné. Štruktúrovane a do detailov. Síce ide o neformálne raňajky, mali by ale priniesť aj nejaké tie výsledky a zmysluplné riešenia problémov, ktoré sa v priebehu dní objavia.

Tak šup, šup. Pekne zajtra nakúpiť a spraviť poriadny stand-up ako u nás vo Valhalle. Úspech zaručený!

Za pózovanie ďakujeme modelovi Damiánovi Džambovi z agentúry Malcov:).