Jakub je kóder, ktorý sa neschová. Jeho prácu vidia všetci. Front-end umelec, ktorý kódy pretvára do vizuálnej podoby pre zákazníka.  Trpezlivý cestovateľ s citom pre kompatabilitu. Kuba chceš spoznať.

“Da Sedláčkov” kód. Aký je?
Neviem či to zrovna nazvať kódom, ale snažím sa robiť veci, ktoré ma bavia a snažím sa posúvať vpred v každej aktivite, ktorú začnem. Jedna z hlášok, ktoré nerád počúvam je: „To sa nedá!“. Všetko sa dá, len treba chcieť. Kód života nikdy nejde naprogramovať, treba ho neustále hľadať a fixovať.  HTML  – How To find Meaning of Life 🙂

Ako hackuješ samého seba dennodenne v práci alebo mimo?
Zvládať môj chaos, v ktorom momentálne žijem je pre mňa jedným z najťažších orieškov. Určite by som si mal v živote spraviť väčší poriadok, ale v tomto momente som na ten chaos viac menej zvyknutý a vlastne ho aj potrebujem. Som ako monk v časopriestore. Nemám presné časy na vstávanie, spanie, každodenné rituály…Tento spôsob života určite nie je ukážkou správneho žitia, ale za to dáva viac priestoru spontánnosti, ktorá ľuďom častokrát chýba. Učím sa tak manažovať si čas sám, kde nemám nad sebou pevnú ruku a o to je to ťažšie. Poriadok zvláda každý, chaos len vyvolený.

Kde vidíš najväčšiu chybu u mladých developerov vo vzťahu k firmám a dnešným požiadavkám?

Najväčšiu chybu robia v tom, že sa hlásia do firiem s vidinou, že ich tam zaškolia úplne na všetko. Áno, vo veľkých korporáciách je to štandardná situácia, avšak v menších firmách na nejaké veľké zaškolovanie jednoducho nie je čas. Keďže sa jedná o mladých developerov, tak sa od nich samozrejme neočakáva, že budú ovládať všetko. Na druhej strane ak sa neboja vyskúšať a ísť do vlastného projektu, aby nabrali aspoň pár skúseností, je pre nich veľké plus.

Požiadavky v škole a v komerčnej sfére sú zväčša diametrálne odlišné a je lepšie s touto realitou pracovať už predtým ako príde prvá životná facka. Samozrejme dnes je svet rýchly a na nikoho nečaká, takže ten kto nestihne vlnu má smolu. Musíte dennodenne sledovať nové technológie a dať im občas aj šancu. Každému sa ťažko prechádza z jednej technológie na druhú, ale v konečnom dôsledku to môže developerovi ušetriť čas a ak mu to nesadne, stále sa môže vrátiť späť, ale aspoň skúsil niečo nové. Zmena je to čoho sa najviac bojíme ale aj to čo nás posúva vpred.

IMG_0428

“Naprogramoval” si si aj cestovanie alebo chodíš spontánne?

Cestovanie sa naprogramovať nedá. Človek sa jednoducho musí zobrať, zbaliť si batoh a ísť. Netreba nad tým priveľa premýšľať, pretože čím viac človek rozmýšla, tým si nájde viac dôvodov prečo neísť. Ľudia vo svete sú dobrí aj zlí a pokiaľ veríte, že väčšina z nich je dobrých, tak takých na cestách aj stretnete. Nie som až tak skúsený cestovateľ, ale z toho mála čo som precestoval to môžem s kľudom povedať. Moja najbližsia destinácia je v lete Vietnam. A pokiaľ sa človek snaží organizovať výlet pre skupinku ľudí, musí tam mať ľudí s podobným zmýšlaním, inák to väčšinou vyzerá takto.

Group travel

 Ak by si nekódil čo by si robil?
Ťažko povedať, asi by som viac športoval.  Ale určite by som vyskúšal viac povolaní a potom by som zistil, čo by ma napĺňalo. Tester v praxi.

 Máš nejaké obľúbené netradičné aktivity, mimo práce?
Sedenie za počítačom si aspoň z časti kompenzujem a trénujem Parkour, občas si zaleziem na skalkách alebo pocvičím balance na slackline. Z „nefyzických“ aktivít ma baví natáčanie/strihanie videí, fotenie a hranie na gitaru (v rôznych „netradičných“ ladeniach, zväčša v CGCGGC – Ben Howard style).

 Obľúbená kniha a film?
Jedna z mojich najobľúbenejších kníh je určite Cesta pokojného bojovníka od Dana Milmana, ktorá dokáže človeka okamžite inšpirovať, avšak po čase na tie myšlienky z knihy zabúda… Mal by som si ju asi znova prečítať. 😀
A čo sa filmov týka, veľmi rád mám film Into The Wild, ktorý trefne znázorňuje nespokojnosť mladých ľudí (patrím medzi nich) s fungovaním dnešného materiálneho sveta. Avšak taký Matrix je tiež silná vec, pretože to bol jednoducho nadčasový film a myslím, že takýchto sci-fi filmov existuje veľmi málo. Ak máte radi špičkovú réžiu dajte šancu filmom od Christophera Nolana.

Feel free to check Kubovu vlastnú réžiu 🙂