To, že pri každodennej komunikácii používame telefóny, sme zastihnuteľní takmer všade a väčšina našej komunikácie prebieha online, je už samozrejmosť. Postupne sa však objavuje čoraz viac inovatívnych vymožeností, ktoré našu blízku budúcnosť skôr či neskôr závratne ovplyvnia. Ak tomu tak už nie je.

A práve téma budúcnosti, ktorá už vlastne prišla, bola jadrom diskusie na konferencii v Slovenskej sporiteľni, ktorej sme sa zúčastnili spoločne s naším projektom Smart Mirror. Nebolo to prvýkrát, čo sme predstavovali náš najnovší startup, ktorý v sebe spája remeselné zručnosti divízie Smart Vikings, pod názvom AjnFACH, s kvalitným softvérovým riešením. Už pred niekoľkými mesiacmi sme odprezentovali využitie zrkadla, ktoré má od toho obyčajného veľmi ďaleko, na Daily Web Conference, ktorú každoročne organizuje In Form Slovakia.

Tentokrát sa však Smart Vikings, v zastúpení svojho CEO a Co-Foundera Ľuda, začlenil medzi ostatných speakrov, ktorí tému budúcnosti poňali každý z iného uhla, no spoločne sa zhodli, že pred ňou nemožno zatvárať oči. Či už ide o inovácie v oblasti financií, klientského poradenstva, medicíny alebo sveta IoT.

IMG-0980

Keď treba strach hodiť za hlavu

Strach z toho, že nás inovácie postupne ovládnu a oberú nás aj o poslednú kvapku súkromia, sú podľa nás totiž bepredmetné a podstatnému vývoju vpred absolútne nepomáhajú. Pre svet, ktorý sa postupne stáva realitou, a v ktorom veci každodennej potreby, napríklad ako naše zrkadlo, postupne nadobúdajú svoj online rozmer, je dôvera v ich efektívnosť najdôležitejšia.

Až 39,4% svetovej populácie využíva internet, a z toho 22% online dokonca i nakupuje.

Toto číslo je tak vysoké, že využitie obyčajných úžitkových vecí v rámci personalizovaného predaja, je len otázkou času. Aj preto je náš nápad, spraviť zo zrkadla, pred ktorým trávia muži 6 a ženy 13,5 mesiaca za život, niečo viac ako len typický doplnok v domácnosti, tak skvelý.

Nejde len o to,  aby ste ráno pri umývaní zubov mohli sledovať počasie, dopravnú situáciu alebo svoju mailovú schránku. Využitie Smart Mirror je oveľa komplexnejšie. Rovnako efektívne sa dá totiž použiť v bankovom alebo spotrebnom sektore, kde môže slúžiť ako perfektná reklama či návrh na personalizovanejšie oslovenie klienta alebo vyšpecifikovanie jeho potrieb.

IMG-0999

Smart Mirror umiestnené vo výťahoch pobočiek bánk alebo nákupných centier rýchlo a jednoducho odkomunikuje najnovšie produkty alebo ponuku služieb presne zacielenú na daného klienta. Na to mu bude stačiť pár minút, počas ktorých sa pri premiestnení z poschodia na poschodie výťahom poobzerá v Smart Mirror.

Svet IoT už dávno nie je len otázkou budúcnosti a práve fakt, že sa podobné konferencie ako tá včerajšia dejú stále častejšie, a naše zrkadlo bolo jednou zo skutočných hmotných ukážok toho, kam sa v najbližších mesiacoch bude technológia uberať, tomu dáva len za pravdu.