Keď sa zo zrkadla stane viac ako len fyzický odraz našej siluety, keď v ňom zrazu môžeme vidieť to, čo naozaj chceme. Presne tam a vtedy sa začína éra Smart…

Internet už nie je len inováciou, je fenoménom, s ktorým sme sa naučili žiť do takej miery, že sa pre nás stal samozrejmosťou. Tí, ktorí tvrdia, že si bez neho poľahky vedia predstaviť svoj deň, s veľkou pravdepodobnosťou klamú alebo si len nepripúšťajú nad slnko jasnú pravdu. Stali sme sa súčasťou jeho sveta, nie on nášho.

Väčšina dát visí tam niekde…

Kedysi sme sa báli, čo sa zase pokazí, a o ktoré údaje náhodou prídeme. Dnes sú tieto a tomu podobné obavy už dávno minulosťou. Väčšina všetkého dôležitého aj nedôležitého je predsa na Cloude a nikomu z nás nepríde divné, že si svoje najdôležitejšie informácie ukladáme do imaginárneho priestoru mimo naše možnosti chápania. Čo však príde ako ďalšie?

Budúcnosť je Internet of Things

Už nebudeme čakať, kým sa ráno dostaneme k mobilu či počítaču, aby sme si pozreli najnovšie správy a prehľad noviniek. Bežné veci sa totiž vďaka nainštalovaným aplikáciám stanú interaktívnym priestorom, ktorý nám okamžite a rýchlo poskytne info o všetkom, čo nás bytostne zaujíma, zjednoduší náš život a urýchli samotnú komunikáciu. Myslíš si, že niečo podobné nebude realitou ešte zopár rokov? Ako správni Vikingovia ťa musíme vyviesť z omylu a predstaviť náš najnovší projekt Smart Mirror.

IMG-9619

Spojenie technológie a šikovných rúk

Keďže sa už dlhšie v rámci zoskupenia The Collective (www.jointhecollective.com), a teraz aj samostatnej vikingskej divízie AJNFACH venujeme funkčnému zariaďovaniu officov a výrobe dizajnových a neštandartných nábytkových doplnkov, a našimi rukami prešli projekty kancelárskych priestorov TASR či Martinusu, Binária a jeho 0100 Campusu, nastal čas spojiť naše manuálne zručnosti so softwérovou technológiou. Aj tak by sa dal popísať dôsledok vzniku naše prvej lastovičky v oblasti Smart nábytku, Smart Mirror.

Čože to vlastne je?

Je to celkom jednoduché. Predstav si, že sa ráno zobudíš, horko ťažko sa dostaneš z postele a vyberieš sa smerom do kúpeľne, kde ťa okrem zubnej kefky a poriadnej sprchy čaká aj tvoje interaktívne zrkadlo. Vyrobené priamo na mieru a podľa tvojich predstáv. Sám si nastavíš, ktoré informácie sa ti na ňom zobrazia, a do akej miery. Je len na tebe, či sa rozhodneš prezrieť si pri holení najnovšie správy, počasie a dopravu, ktorá ťa čaká cestou do práce, alebo mnoho ďalších „fíčuriek“, ktoré denne používaš vo svojom mobile alebo počítači. Zrkadlu je samozrejme jasné, že pred ním stojíš práve ty, a preto zobrazí, len to, čo si si cez svoj profil vopred sám nastavil. Personalizácia je jedným z pilierov Smart Mirror, preto každý člen domácnosti môže mať pred sebou „svoje dáta“.

Pred zrkadlom stráviš až 168 hodín ročne, čo keby si ich využil skutočne naplno a urobil z každodennej rannej hygieny skutočný štart do nového dňa?

S vikingským Smart Mirror si jednoducho v pohodlí domova cez mobil alebo počítač nasetuješ, čo všetko by si na svojom zrkadle chcel vidieť, kde presne a v akom rozsahu. Priblíž sa s nami ešte o kúsok bližšie k budúcnosti a vyskúšaj, ako vyzerá skutočné zrkadlo plné personalizovaných informácií v reálnom čase hocikde, kde ti ti len zíde na um. Na chodbe, v spálni, spoločných priestoroch, predsieni či kúpeľni.

S Vikingami je niečo podobné realitou už dávno, jeho prototyp nám visí v kúpeľni, a o nejaký čas sa majiteľom toho vlastného budeš môcť stať aj ty!